Εξαίρεση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων από την περαίωση

Εξαίρεση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων από την περαίωση

Αρ.Πρωτ. 9061/13.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

- Οικονομικών

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις συνεταιριστικές οργανώσεις και κατ΄ επέκταση τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Η διαδικασία της περαίωσης, που υποχρεώνει το αρμόδιο Υπουργείο τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, είναι εντελώς άδικη και ανυπόστατη. Οι εν λόγω οργανώσεις αποβλέπουν στην αύξηση του εισοδήματος των μελών τους και όχι του ίδιου του συνεταιρισμού. Όμως η συνεχιζόμενη κρίση στον αγροτικό τομέα έχει υποχρεώσει τις οργανώσεις να παραλαμβάνουν τμήμα της αγροτικής παραγωγής των φυσικών μελών τους και τρίτων. Μάλιστα, αρκετές φορές η Πολιτεία εξαναγκάζεται με άτοκα δάνεια, που χορηγεί στις οργανώσεις, να χρηματοδοτεί τη συγκέντρωση αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε να στηρίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο αγροτικού εισοδήματος.

Αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι οι οργανώσεις να εμφανίζουν συχνά υψηλούς ετήσιους κύκλους εργασιών, ενώ πολλές φορές αδυνατούν να προωθήσουν στην αγορά τα αγροτικά προϊόντα. Οι έλεγχοι των τελευταίων ετών, που έχουν πραγματοποιηθεί στις οργανώσεις, είχαν ως κατάληξη το 80% του κύκλου εργασιών τους να κρίνεται ότι αφορά συναλλαγές μεταξύ των μελών (πλεόνασμα) και το υπόλοιπο 20% να αφορά συναλλαγές με τρίτους. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο μόνο το 20% του κύκλου εργασιών να υπαχθεί στην διαδικασία περαίωσης και ο συντελεστής προσαύξησης του κύκλου εργασιών να διαμορφωθεί στο 20% έναντι αυτού που ισχύει για τις άλλες επιχειρήσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην εξαίρεση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας από την διαδικασία της περαίωσης η να υπαχθούν με διαφορετικό ειδικό ευνοϊκό τρόπο,  έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο;

Απαντήσεις Υπουργείων